Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Почело стручно испитивање повезаности ријеке Цијевне са извориштем Боље сестре

Почело стручно испитивање повезаности ријеке Цијевне са извориштем Боље сестре
Датум објаве: 19.07.2019 08:53 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМинистарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са Геолошким и Хидрометеоролошким заводима започело је испитивање повезаности подземних вода ријеке Цијевне са ободним изворима, као и извориштем „Боље сестре.

Ова активност дефинисна је као једна од обавеза на недавно одржаном првом састанку Савјета за воде који је формирала Влада са задатком да као савјетодавно и стручно тијело допринесе реализацији политика у области водопривреде у циљу очувања и одрживог управљања водама у Црној Гори, као и рјешавању бројних локалних и глобалних изазова у области вода. 

Испитивање је започело  данас примјеном стандардних истраживачких метода које подразумијевају упуштање специјалне супстанце натријум-флуоросцеина која се више деценија користи у области хидрогеологије за детектовање праваца кретања подземних вода и разумијевања повезаности подземних и површинских вода. Супстанца зелене боје, која је безопасна по човјека и околину упуштена је у истражну бушотину (пијезометар), на локацији Махала, која се налази 1000 метара узводно од ушћа Цијевне у Морачу. 

Испитивање токова подземних вода подржано је кроз ИПА 2014 пројекта „Јачање капацитета у циљу имплементације Оквирне директиве о водама“ који имплементира Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са међуародним партнерима. Геолошки завод је дао пуну научну подршку за реализацију овог задатка, а додатна истраживања ће спровести Хидрометеоролшки завод у циљу праћења испитиваних подземних токова.

Такође, укључен је и Регионални водовод, чији ће експерти пратити стање на извору Боље сестре. Математицки модел који је рађен у непосредној близини бушотине показује да би се боја на извористу Боље Сестре могла појавити у наредне двије до три недјеље, а ово поткријепљује и чињеница брзог устаљења нивоа воде у бушотини. Свакако, уколико се испостави да се вода не појави на извору Боље сестре, онда ћемо имати податак да не постоји повезаност флувиоглацијалних седимената овог дијела Зетске равнице са извориштем Боље сестре усљед природне баријере ријеке Мораче.

Ради ефикасног праћења праваца кретања подземних вода, кроз експериментални ток, молимо све грађане овог подручја да уколико примијете да се на приватним бунарима појавила „обојена вода“ о томе обавијесте Директорат за водопривреду Министарства пољопривредена ( контакт тел. 020 482 108 од 7,00х до 16,00х или е-маил адресу момцило.благојевиц@мпр.гов.ме), или Геолошки завод(радојевиц.д@геозавод.цо.ме)

Понављамо да нема мјеста бојазни по квалитет и безбједност воде, јер је унијета супстанца безопасна и по жива бића и животну средину и брзо се разграђује.

Слична истраживања биће спроведена и на другим локацијама у Црној Гори у наредном периоду. Оваква истраживања у Црној Гори су рађена 80-тих година и никада нијесу завршена систематично и на начин како је то сада започето. План је да се мапирају све подземне воде у Црној Гори, како би се могло са сигурношћу указати на везе подземних вода и превентивно радити на њиховој заштити, као најважнијем природном ресурсу у Црној Гори, што поткрепљује и чињеница да 92% становништва користи овај ресурс за водоснабдијевање.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја