Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Интензивирана контрола водотока: За покушај експлоатације шљунка и пијеска кривичне пријаве

Интензивирана контрола водотока: За покушај експлоатације шљунка и пијеска кривичне пријаве
Датум објаве: 08.07.2019 08:24 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Контрола црногорских водотока у циљу сузбијања нелегалне експлоатације шљунка и пијеска из рјечних водотока и водног земљишта интензивирана је ових дана. Представници Координационог међуресорског тима за сузбијање ове појаве заједно са локалним комуналним полицајцима и инспекторима обишли су општине  Бијело Поље, Мојковац и Колашин. Као резултат контроле и обиласка терена поднијет је један прекршајни налог против једног физичког лица због покушаја нелегалне експлоатације на Тари, на подручју  мојковачке општине.

Могућност за наставак још снажније контроле водотока створена је одлуком Владе која је, да подсјетимо, крајем јуна продужила Уредбу о повјеравању дијела послова Управе за инспекцијске послове Главном граду Подгорица и општинама Андријевица, Беране, Бијело Поље, Гусиње, Колашин, Мојковац, Никшић и Рожаје. Тиме је значајном броју комуналних полицајаца и инспектора у овим општинама дато овлашћење да у пуном капацитету и још ефикасније спроводе мониторинг и контролу водотока на подручју ових општина, те да могу покренути прекршајне и кривичне пријаве против прекршиоца. 

 

Такође, донијет је нови акциони план за сузбијање нелегалне експлоатације рјечних наноса из водотока 2019 – 2021 године и измијењен састав Координационог тима који ће пратити његову реализацију, а у чијем саставу су представници Министарства пољопривреде, Управе за воде, Управе за инспекцијске послове, Управе полиције, Основног тужилаштва, као и Комуналне полиције и Комуналне инспекције из Главног града Подгорица и наведених општина.

 

Представници Координационог тима, како су и најавили на првој сједници у Подгорици, интензивирали су активности на терену. Представници тима, на челу са предсједником, директором Управе за воде Дамиром Гутићем, током обиласка Бијелог Поља, Мојковца и Колашина одржали су састанке на којима су заједно са предсједницима ових општина, представницима комуналне полиције и инспекције анализирали тренутно стање и дефинисали даље заједничке активности у свакој од наведених општина.

Заједнички закључак са састанака јесте да ће комунална полиција и комунална инспекција континуирано вршити мониторинг водотока, а уколико се затекне било ко у радњи нелегалне експлоатације материјала биће кажњен на лицу мјеста. Такав случај откривен је приликом посјете Мојковцу, гдје је теренски обилазак резултирао подношењем прекршајног налога против једног физичког лица због покушаја нелегалне експлоатације.

У оквиру прве фазе спровођења активности на сузбијању нелегалне експлоатације општине ће, у сарадњи са водопривредном инспекцијом и комуналном полицијом и инспекцијом, преконтролисати све локације са депонованим материјалом и извршити премјер истог. Услиједиће контрола свих фирми које у свом пословању имају везу са овом врстом материјала, што ће бити урађено од стране надлежне инспекције.

Овом приликом позивамо и грађане и цивилни сектор да наставе са доприносом заштити црногорских водотока и да сумњу на нелегалне активности пријаве на раније отворену е-маил адресу пријавиексплоатацију@узв.гов.ме.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја