Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Новоформирани Савјет за воде одржао прву сједницу: Аргументи на бази струке основ за заштиту црногорских вода

Новоформирани Савјет за воде одржао прву сједницу: Аргументи на бази струке основ за заштиту црногорских вода
Датум објаве: 02.07.2019 16:09 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Савјет за воде који је недавно, крајем јуна, формиран одлуком Владе имаће задатак да као савјетодавно и стручно тијело допринесе реализацији политика у области водопривреде у циљу очувања и одрживог управљања водама у Црној Гори, као и рјешавању бројних локалних и глобалних изазова у области вода.

На данашњој првој сједници у фокусу су биле теме везане за актуелне бројне пројекте који се у сарадњи са међународним партнерима спроводе у Црној Гори, а који имају за циљ заштиту вода и заштиту од вода.

Састанак је отворио предсједник Савјета Момчило Благојевић, генерални директор Директората за водопривреду, указујући на улогу и значај овог тијела и свих чланова на даљи процес управљања у области вода. Такође, напоменуо је да је веома битна транспарентност рада Савјета, која ће бити постигнута кроз пуну укљученост цивилног сектора у рад Савјета, преко изабраног представника у том тијелу.

Савјет ће, како је саопштено, дати максималан допринос за квалитетну реализацију приоритетних пројеката који се спроводе, као што су припрема Планова управљања рјечним сливовима (Јадранским и Дунавским), који ће бити кровни управљачки документи за воде у Црној Гори, затим главних пројеката регулације Грнчара и Лима, Планова управљања ризиком од поплава и други.

Једна од тема на сједници Савјета била је и актуелна проблематика везана за потенцијални утицај на ријеку Цијевну изградње објеката на албанском дијелу тока Цеми Селцес. Предсједник Савјета Момчило Благојевић је исказао увјерење да ће започета комуникација надлежних органа Црне Горе и Албаније у духу дијалога и добросусједских односа у најкраћем року дати резултат који треба да буде у корист Цијевне као прекограничног ресурса. „Дијалог на бази аргумената добијених кроз научну и стручну анализу постојећег стања и сценарија планираног развоја је препорука и међународних партнера, са којима смо интензивно комуницирали у протеклом периоду по питању рјешења овог проблема“, казао је Благојевић.

Подсјећајући да је Црна Гора крајем прошле године формирала нову Комисију за сарадњу са Албанијом, Благојевић је казао да је сада формирана и Комисија са албанске стране, те да Црна Гора очекује званично достављање документације од стране Републике Албаније како би на скором заједничком састанку Комисија дискутовали и аргументовано ријешили све недоумице.

На крају је закључено да ће Савјет за воде радити на јачању капацитета сектора вода, унапријеђењу стандарда и омогућавању бољих принципа рада када је у питању заштита вода. Дефинисане су четири приоритетне области које ће Савјет даље детаљно разматрати: Очување прекограничног водотока Цијевне, Планови управљања рјечним сливовима, Планови управљања ризиком од поплава, Инфраструктурни радови на регулацији водотока (Грнчар, Лим, Бојана и др.).

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја