Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Састанак Радне Групе за ријеку Дрим одржан у Приштини

Састанак Радне Групе за ријеку Дрим одржан у Приштини
Датум објаве: 04.06.2019 14:24 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


МПРРМПРР 

Представници Радне групе за Дрим одржали су крајем маја 17. састанак на коме су размотрили актуелне пројекте који се спроводе у циљу унапређења управљања водним ресурсима у том сливу.

Радну групу за Дрим чине представници ресорних министарстава за воде слива ријеке Дрим (Грчка, Сјеверна Македонија, Албанија, Црна Гора и Косово). Дримска иницијатива о сарадњи држава у сливу је потекла потписивањем Меморандума о разумијевању 2011. године, од стране министара надлежних за управљање водним ресурсима, а након тога подржана од стране ГЕФ фонда у виду пројекта „Омогућавање прекограничне сарадње и интегралног управљања водним ресурсима у проширеном сливу ријеке Дрим“.

Главни резултат пројекта је припрема Стратешког Акционог Плана (САП), који ће рефлектовати све потребе држава у области управљања водама. Како је САП стратешки документ, његово потписивање ће бити од стране ресорних министара заказано током Конференције и министарског састанка Радне Групе за Дрим крајем текуће године.

Представник ресорсног министарства пољопривреде и руралног развоја Црне Горе у Радној Групи је Генерални директор директората за водопривреду Момчило Благојевић, који је присуствовао састанку.

Благојевић је изразио задовољство на сарадњи у протеклом периоду у оквиру Радне групе и представио план даљег развоја ове иницијативе, што је подржано од чланова осталих држава.

Као прва активност која ће се покренути у наредном периоду, на иницијативу г-дина Благојевића је припрема првог Плана управљања сливом ријеке Дрим, што ће додатно оснажити развој држава слива у области управљања водама и унаприједити сарадњу на сливу. Осим поменутих, План управљања сливом ријеке Дрим ће бити и најважнија обавеза држава у оквиру поглавља 27 – животна средина, за сектор вода, коју ће испунити у складу са ЕУ директивама.

Овакав приступ је поздрављен и од стране министра животне средине и просторног планирања Косова, г-дина Фатмира Матосхија, који је присуствовао састанку, изразио захвалност у име Косова на подршци коју пружају међународне организације УНДП и ГЕФ на припреми и имплементацији пројеката, као што је и овај.

На маргинама састанка, министар Матосхи је одржао састанак са г-дином Благојевићем гдје се захвалио на подршци коју Црна Гора пружа Косову у сектору вода кроз рад Радне Групе за Дрим. Такође, министар Матосхи је изразио интерес на даљој сарадњи између Црне Горе и Косова у области вода као и могућностима коришћења подршке експертизе Црне Горе у дијелу испуњавања мјерила за област вода у процесу приступања ЕУ (хттпс://www.фацебоок.цом/Дрин.Басин.Цорда).

На састанку се расправљало и о регионалном пројекту за борбу са поплавама у сливу ријеке Дрим, за који је опредијељено 10 милиона УСД кроз Адаптациони фонд. Пројектом ће се за Црну Гору издвојити 1,2 милиона УСД за припрему пројекта регулације ријеке Бојане и изградњу насипа на приоритетним дионицама у циљу заштите од поплавама. Осим тога, пројектом ће се коначно ријешити и проблем геотетских репера на насипима на Бојани између Црне Горе и Албаније. Пројекат у Црној Гори ће се имплементирати у сарадњи Министарства пољопривреде и руралног развоја и канцеларије УНДП-а.

Такође, г-дин Благојевић је одржао састанке са извршним секретаром Глобалног партнерства за воде г-дином Вангелисом Константиносом и Регионалним менадзером Димитрисом Фалутсосом, као и регионалним менадзером УНДП-а за ГЕФ пројекте из Истанбула г-дином Владимиром Мамаевим око нових могућности и добијања подршке за пројекте у области вода. Састанак је имао веома позитивне ефекте и очекује се почетак припреме нових пројеката у области вода (регионалних и националних) који ће бити финансирани кроз доступне фондове за управљање водама и животну средину.