Manja slova Veća slova RSS
>

Sagledali stanje na Limu u opštini Bijelo Polje

Koordinacioni tim za praćenje moratorijuma na eksploataciju riječnih nanosa krenuo u terenski obilazak vodotoka

Koordinacioni tim za praćenje moratorijuma na eksploataciju riječnih nanosa krenuo u terenski obilazak vodotoka
Datum objave: 20.04.2017 19:41 | Autor: MPRR

Ispis Štampaj stranicu


MPRRMPRR
U cilju sprovođenja i praćenja odluke Ministarstva poljoprivrede o zabrani dalje eksploatacije riječnih nanosa u crnogorskim vodotocima, predstavnici koordinacinog tima za praćenje moratorijuma danas su obišli opštinu Bijelo Polje.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za vode, Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave i opštinske komunalne policije, obišli su tok rijeke Lim na teritoriji ove opštine. Tom prilikom napravljena je foto – dokumentacija svih lokacija na kojima je u prethodnom periodu obavljana eksploatacija šljunka i pijeska.

Bez obzira što tokom današnjeg obilaska vodotoka nije bilo zatečenih nelegalnih radnji, predstavnici koordinacionog tima dogovorili su dalje aktivnosti na pojačanoj kontroli, u cilju punog poštovanja odluke o zabrani eksploatacije.

Obilazak vodotoka na području opštine Bijelo Polje prvi je u nizu terenskih aktivnosti koordinacionog tima koji, shodno akcionom planu za sprovođenje moratorijuma, ima zadatak da obiđe sve vodotoke u Crnoj Gori na koje je stavljen moratorijum, kako bi se evidentiralo zatečeno stanje i neposredno na terenu napravili dogovori za dalje aktivnosti. Sačinjena foto – dokumentacija i informacije prikupljene sa terena biće dio analize potrebne za sprovođenje planiranih aktivnosti na izradi novih planova regulacije vodotoka.

Kao pretpostavku uspjeha na sprovođenju moratorijuma, svakako, vidimo iskazanu spremnost na zajednički rad na partnerskim osnovama od strane civilnog sektora, ribolovnih društava i ekoloških nevladinih organizacija, kao i medija i svih zainteresovanih pojedinaca.

I ovom prilikom podsjećamo da svi zainteresovani mogu dati dragocjeni doprinos kontroli sprovođenja obustave eksploatacije šljunka i pijeska, slanjem fotografija i informacija o eventualnim nelegalnim aktivnostima tokom trajanja moratorijuma na kontakte za prijavljivanje eksploatacije: 020/224-593 i email: prijavieksploataciju@uzv.gov.me.


PR Služba Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja