Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Нови резултати у сузбијању бесправних активности у шумарству

Нови резултати у сузбијању бесправних активности у шумарству
Датум објаве: 09.05.2019 18:11 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницу


Од почетка априла, када је почео са радом Координациони тим за сузбијање бесправних активности у шумарству, постигнути су евидентни резултати на откривању нелегалних активности у овој области.

Тим је у овом периоду посебну пажњу посветио контроли предузећа корисника шума, првенствено са аспекта њиховог законитог пословања, ажурне документације и измирених обавеза према запосленим и држави. Приоритет су била предузећа која имају пријављеног само једног радника, с обзиром да је утврђено да постоји 202 таква предузећа која су у 2018. остварила приход од око 4.6 милиона еура, а у априлу ове године имала обавезе по основу неплаћених пореза у износу од око 1,85 милиона еура.

Контролисано 181 предузеће: Утврђене неправилности и предузете мјере

На данашњој сједници Координационог тима, одржаној овај пут у Колашину, саопштено је да је током априла контролисано укупно 181 предузеће из дјелатности шумарства и дрвопрераде. За 134 предузећа је донијето рјешење о принудној наплати потраживања. Број затечених лица за рад "на црно“ је 43 и сходно том, предузете су законом предвиђене мјере. Инспекцијски органи изрекли су казне у укупном износу од око 46 хиљада еура.

На састанку којим је предсједавао др Милосав Анђелић државни секретар за шумарство и дрвну индустрију у Министарству пољопривреде и руралног развоја, анализирани су и остали резултати на сузбијању бесправних активности у шумарству, који су остварени у периоду између претходне сједнице одржане половином априла у Мојковцу и данашње у Колашину.  

Нове пријаве за бесправну сјечу у Пљевљима, Андријевици и Мојковцу

У том периоду, надлежне службе Управе за шуме наставиле су са евидентирањем бесправне сјече. У Пљевљима, у газдинској јединици “Маочница”, утврђена је бесправна сјеча 70 стабала јеле и смрче укупне дрвне масе од 176,21м3. Управа за шуме и шумарска инспекција поднијели су одговарајуће пријаве на правно и одговорно лице Д.О.О “Њого” из Бијелог Поља, за бесправну сјечу у Пљевљима. За разлику од ранијих честих случајева када су пријаве подношене на НН лица, овом приликом кривична пријава поднијета је против реонског лугара Н.Б. који је и удаљен са посла.  

Такође, откривена је још једна бесправна сјеча већег обима на простору подручне јединице Мојковац  и то на двије локације у мјесту Лепенац, укупне масе 33м3 букве и 9м3 јеле. У току се оперативне активности на утврђивању починилаца као и предузимања мјера према одговорним лицима надлежним за заштиту шума на том простору. Комисија се упознала и са налазима бесправне сјече четинара у газдинској јединици “Градишница - Јеловица”, од преко 20 м3 четинара, у Андријевици. Против одговорног службеника покренут је дисциплински поступак. Након вјештачења, које је неопходно у овом случају, јавност ће благовремено бити упозната о предузетим активностима. Подсјећамо да је половином априла на подручју Мојковца откривена бесправна сјеча већег обима - преко 100 м3 техничког дрвета, које је било допремљено до локалног прерађивачког погона, без документације  о поријеклу производа. 

Испитују сумњиве концесионаре у Колашину

Чланови Кординационог тима на данашњој сједници у Колашину, којој је присуствовао и предсједник општине Милосав Бато Булатовић, анализирали су стање заштите шума у Подручној јединици Управе за шуме у тој општини. Посебно је разматрано спровођење одређених концесионих уговора за које постоји основ сумње да су законске процедуре прекршене. Сва неопходна документација је достављена од стране Управе за шуме надлежним органима на даље поступање.

Током боравка у Колашину, чланови Координационог тима присуствовали су радионици “Регионална акција за борбу против криминала и корупције у шумарству”, коју реализују представници НВО сектора, уз подршку међународних донатора и учешће независних експерата. И том приликом су представљени резултати Координационог тима у дијелу сузбијања бесправних активности у шумарству и договорени будућу облици сарадње на том плану.

У оквиру истог програма међународни експерт Франц Ферлин имао је презентацију под називом “ФСЦ стандарди у циљу унапређења одрживог газдовања шумама и спречавања нелегалних радњи у шумарству”.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја