Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

У Мојковцу откривена бесправна сјеча више од 100 кубика

Рад Кординационог тима за сузбијање бесправних активности у шумарству даје резултате

Рад Кординационог тима за сузбијање бесправних активности у шумарству даје резултате
Датум објаве: 12.04.2019 09:05 | Аутор: МПРР

Испис Штампај страницуКординациони тим сузбијање бесправних активности у шумарству који је прошле седмице започео интензивне активности базиране на међуресорској сарадњи у циљу ефикаснијег дјеловања у борби против ових појава, већ даје резултате.

Током прошле седмице на подручју Мојковца откривена је бесправна сјеча већег обима - преко 100 м3 техничког дрвета, које је било допремљено до локалног прерађивачког погона, без документације  о поријеклу производа. То је, између осталих, био повод за одржавање сједнице у Мојковцу.

Подсјећамо да је  циљу ефикасније борбе са свим видовима бесправних активности у шумарству, Влада на предлог Министарства пољопривреде и руралног развоја, на сједници 21. марта усвојила Акциони План за сузбијање бесправних активности у шумарству и формирала међуресорско Координационо тијело. У саставу тог тијела су представници Министарства пољопривреде и Управе за шуме, представници Управе полиције, Врховног државног тужилаштва, Управе за инспекцијске послове, Управе царина,  Пореске управе, као и представник невладиног сектора.

На састанку којим је предсједавао државни секретар за шумарство и дрвну индустрију др Милосав Анђелић представљени су први резултати на сузбијању бесправних активности. Сједници је присуствовао и предсједник Општине Ранко Мишнић.

Када је ријеч о наведеном случају откривања бесправне сјече на подручју те општине, саопштено је да су у поступак укључени инспекцијски органи, оделење привредног криминалитета, те основно тужилаштво из Бијелог Поља. Сва релевантна документација је прикупљена и предмет је уступљен тужиоцу како би се  починилаци овог дјела процесуирали.

За 134 предузећа са једним радником донијета рјешења о принудној наплати потраживања

Како је и најављено, Координациони тим посебну пажњу посветиће контроли предузећа корисника шума, првенствено са аспекта њиховог законитог пословања, ажурне документације и измирених обавеза према запосленим и држави, посебно у оним предузећима која имају по једног запошљеног.

Претходном анализом утврђено је да је остварени приход 202 предузећа која имају пријављеног само  једног  радника у 2018. години износио  4.649.462 €. На дан 10. април 2019. године обавезе ових предузећа по основу неплаћених пореза износиле су 1.851.302 €.

Реагујући на уочене појаве, надлежни органи су у период између двије сједнице Кординационог тима извршили контроле у овој категорији предузећа. Контролисано је 134 предузећа и тим поводом су донијета рјешења о принудној наплати потраживања. Контроле инспекцијских органа у вези контроле рада на црно у овим предузећима је у току.

Управа за шуме анализирала је информацију везану за заштиту шума на подручју општине Колашин, која је одређена као пилот област, и у том правцу су  дата конкретна задужења за мониторинг свих концесионих уговора и предузећа корисника шума на терену, а првенствено са аспекта њиховог законитог пословања, ажурне документације и легалности сјече.

У циљу елиминисања сивог тржишта, појачаће се контрола свих дрвопрерађивачких капацитета, с обзиром на информације о постојању нерегистрованих погона, посебно у пограничним подручјима.

Данашњем састанку претходило је усвајање Протокола којим су дефинисани принципи међусобне сарадње укључених институција, као и цивилног сектора.

 

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја