Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter
>

Данас је на Влади усвојен Агробуџет за 2011 годину.

Датум објаве: 24.03.2011 15:29 | Аутор: Дениз Фрључкић

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


Уредба о условима, начину и динамици спровођење мјера аграрне политике за 2011. годину – Агробуџет 2011 усклађена је са Националним програмом пољопривреде, руралног развоја, Законом о пољопривреди и руралном развоју, Законом о морском рибарству и марикултури, а у финансијском оквиру и са законом о буџету Црне Горе за 2011. годину.

У оквиру мјера аграрне политике кроз Агробуџет разрађена је тржишно-цјеновна политика, политика руралног развоја, послови од јавног интереса (стручне службве, лабораторије и сл.), затим социјални трансфери старачким пољопривредним домаћинствима, а посебно су разрађене мјере у области рибарства.

У оквиру Агробуџета за 2011. годину укључени су програми безбједности хране исказани као мјере здравствене заштите животиња и исто тако фитосанитарне мјере које се реализују преко посебних управа.

У финансијском исказу, Агробуџет износи 15.536.000 € који се финансирају из општих прихода Буџета, као и 5.586.000 € из донација и кредита у складу са члановима 9. и 10. Закона о буџету Црне Горе којима је дозвољено да општи приходи Буџета могу бити увећани из кредита Свјетске Банке намијењеног за пројекат Институционални развој и јачање пољопривреде Црне Горе (МИДАС), односно средстава донација до нивоа њиховог остварења. На тај начин можемо истаћи да је укупно Агробуџетом планирано 19.452.000 € за извршење у 2011. години без програма Ветеринарске и Фитосанитарне управе, а са истима агробуџет иyноси 21.122.000 €.

Укупна средства по Агробуџету 2011.године, већа су у односу на претходну годину за 11,7%, при чему су средства из општих прихода Буџета на прошлогодишњем нивоу, а до раста Агробуџета је дошло због значајнијег планираног коришћења средстава кредита и донација Свјетске Банке и Данског пројекта развоја органске пољопривреде.

Овдје мозете преузети Агробудзет за 2011 годину