Manja slova Veća slova RSS
>

Danas je na Vladi usvojen Agrobudžet za 2011 godinu.

Datum objave: 24.03.2011 15:29 | Autor: Deniz Frljučkić

Ispis Štampaj stranicu Download Download


Uredba o uslovima, načinu i dinamici sprovođenje mjera agrarne politike za 2011. godinu – Agrobudžet 2011 usklađena je sa Nacionalnim programom poljoprivrede, ruralnog razvoja, Zakonom o poljoprivredi i ruralnom razvoju, Zakonom o morskom ribarstvu i marikulturi, a u finansijskom okviru i sa zakonom o budžetu Crne Gore za 2011. godinu.

U okviru mjera agrarne politike kroz Agrobudžet razrađena je tržišno-cjenovna politika, politika ruralnog razvoja, poslovi od javnog interesa (stručne službve, laboratorije i sl.), zatim socijalni transferi staračkim poljoprivrednim domaćinstvima, a posebno su razrađene mjere u oblasti ribarstva.

U okviru Agrobudžeta za 2011. godinu uključeni su programi bezbjednosti hrane iskazani kao mjere zdravstvene zaštite životinja i isto tako fitosanitarne mjere koje se realizuju preko posebnih uprava.

U finansijskom iskazu, Agrobudžet iznosi 15.536.000 € koji se finansiraju iz opštih prihoda Budžeta, kao i 5.586.000 € iz donacija i kredita u skladu sa članovima 9. i 10. Zakona o budžetu Crne Gore kojima je dozvoljeno da opšti prihodi Budžeta mogu biti uvećani iz kredita Svjetske Banke namijenjenog za projekat Institucionalni razvoj i jačanje poljoprivrede Crne Gore (MIDAS), odnosno sredstava donacija do nivoa njihovog ostvarenja. Na taj način možemo istaći da je ukupno Agrobudžetom planirano 19.452.000 € za izvršenje u 2011. godini bez programa Veterinarske i Fitosanitarne uprave, a sa istima agrobudžet iynosi 21.122.000 €.

Ukupna sredstva po Agrobudžetu 2011.godine, veća su u odnosu na prethodnu godinu za 11,7%, pri čemu su sredstva iz opštih prihoda Budžeta na prošlogodišnjem nivou, a do rasta Agrobudžeta je došlo zbog značajnijeg planiranog korišćenja sredstava kredita i donacija Svjetske Banke i Danskog projekta razvoja organske poljoprivrede.

Ovdje mozete preuzeti Agrobudzet za 2011 godinu