Manja slova Veća slova RSS

MPRR 

 
MPRR


Šumarstvo

04.06.2015.

Javni poziv za davanje šuma na korišćenje prodajom drveta u dubećem stanju za 2015. godinu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je Javni poziv za davanje šuma u državnoj svojini na korišćenje, prodajom drveta u dubećem stanju, za 2015. godinu. Predmet javnog poziva su šume koje se daju na korišćenje u skladu sa izvođačkim projektima za PJ Pljevlja, Rožaje, Žabljak, Kolašin, Plužine, Bijelo Polje, Nikšić, Podgorica, Danilovgrad i Mojkovac.

16.05.2015.

Saopštenje: Izraelski KKL-JNF zainteresovan za saradnju sa Crnom Gorom

Saopštenje: Izraelski KKL-JNF zainteresovan za saradnju sa Crnom Gorom

Na poziv ministra poljoprivrede Crne Gore, prof. dr Petra Ivanovića, delegacija KKL-JNF iz Izraela boravila je višednevnoj posjeti Crnoj Gori. Cilj posjete je razmatranje mogućnosti za realizaciju više zajedničkih programa koji se odnose na prevenciju i kontrolu šumskih požara, poboljšanje zdravlja šuma i pošumljavanje nepošumljenog zemljišta. Predstavnici KKL-JNF obišli su više šumskih područja i razgovarali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprave za šume, Monitoringa za šumarstvo, kao i sa više koncesionara.

28.04.2015.

Saopštenje: Ministar Ivanović obišao koncesionare šuma sa područja opštine Pljevlja

Saopštenje: Ministar Ivanović obišao koncesionare šuma sa područja opštine Pljevlja

Ministarstvo poljoprivrede ruralnog razvoja nastaviće da zavodi red u oblasti koncesija na šume u državnom vlasništvu i da podržava projekte u oblasti drvoprerade koji donose investicije, nova radna mjesta i izvoz proizvoda od drveta, kazao je ministar prof.dr Petar Ivanović prilikom radne posjete Opštini Pljevlja, gdje je posjetio kompaniju Vektra Jakić i dva manja koncesionara – firme Maradom i Javor International.

28.04.2015.

Javni poziv za nadmetanje za prodaju drveta u dubećem stanju, sanitarna sječa

Na osnovu člana 77 Zakona o šumama (‘’Sl.list CG’’ br.74/10) i člana 9 Uredbe oprodaji i davanju u zakup stvari u državnoj imovini (‘’Službeni list CG’’ br.44/10), Plana sanacije šuma degradiranih šumskim požarima u 2012. godini i Zaključka Vlade CG broj 08-518 od 02.04.2015. godine, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavljuje

25.03.2015.

Saopštenje: U Budvi otvoren 39.Sajam namještaja

Saopštenje: U Budvi otvoren 39.Sajam namještaja

Na Jadranskom sajmu u Budvi danas je otvoren 39. Sajam namještaja, na kome je svoje proizvode predstavilo oko 90 proizvođača, od kojih je skoro 70 bilo iz Crne Gore. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja za koje je posebno važna činjenica da je ove godine značajno veći broj domaćih prerađivača i proizvođača namještaja prepoznao značaj učešća na ovoj manifestaciji.

21.03.2015.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nizom aktivnosti obilježilo Svjetski dan šuma – 21. mart

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nizom aktivnosti obilježilo Svjetski dan šuma – 21. mart

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja obilježilo je danas 21. mart - Svjetski dan šuma. Učesnici okruglog stola koje je organizovalo Ministarstvo podsjetili su na sve aspekte značaja šuma u Crnoj Gori i svijetu, ukazali na rizike i moguće negativne posledice devastacije šumskih područja, značaja održivog korišćenja šuma, ali i na ono što kao društvo i pojedinci možemo učiniti da se šumski resursi sačuvaju za buduće generacije i uvećaju. U akciji pošumljavanja platoa ispred osnovne škole „Dragiša Ivanović“ zaposleni u Ministarstvu, zajedno sa predstavnicima diplomatskog kora u Crnoj Gori, učesnicima okruglog stola i studentima Univerziteta Donja Gorica, posadili su 100 sadnica.

17.03.2015.

Delegacija NR Kine tokom posjete Crnoj Gori upoznata za potencijalima sektora šumarstva

Delegacija NR Kine tokom posjete Crnoj Gori upoznata za potencijalima sektora šumarstva

Članovi državne delegacije Narodne Republike Kine, nakon posjete Crnoj Gori, izrazili su očekivanje da će kineski investitori biti zainteresovani za ulaganja u sektor drvoprerade, s obzirom na potencijale u crnogorskom šumarstvu i povoljan poslovni ambijent u toj oblasti.

15.03.2015.

Odgovor MPRR Radošu Šućuru na reagovanje objavljeno u Pljevaljskim novinama naslovljeno "Umjesto prazne priče riješimo problem"

U reagovanju Ministartsva poljoprivrede i ruralnog razvoja objavljenom pod naslovom “Tri promašaja direktora Šućura”, jasno i argumentovano, demantovali smo sve neistine iznijete u probitnom tekstu, a koje se odnose na položaj malih koncesionara u Pljevljima i politiku u sektoru šumarstva. Kako su nam dobro poznati maniri gospodina Šućura, ne iznenađuje nas što se ponovo oglasio.U tekstu “Umjesto prazne priče riješimo problem” na preko polovine strane Pljevaljskih novina, gospodin Šućur umjesto da dokaže svoje tvrdnje, nastavlja sa optužbama, polemiše sa samim sobom, i zamjenom teza nastavlja sa već demantovanim optužbama.

20.02.2015.

Saoštenje: Na Balkanskom šumarskom forumu u Sofiji potpisan Memorandum o razumijevanju

Saoštenje: Na Balkanskom šumarskom forumu u Sofiji potpisan Memorandum o razumijevanju

Inicijativa za povezivanje šumarskih sektora balkanskih zemalja dobila je i formalni smisao potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju, na Balkanskom šumarskom forumu koji se održavao od 17. do 20. februara u Sofiji(Bugarska). Crnogorsku delegaciju predvodio je generalni direktor Direktorata za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju Adem Fetić.

15.02.2015.

Reagovanje MPRR povodom tvrdnji direktora Uprave za šume Radoša Šućura u "Pljevaljskim novinama" u tekstu naslovljenom "Bez produženja ugovora malim koncesionarima gubi se oko 200 radnih mjesta

"Nije istina da je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja odgovorno za raskid ugovora sa dva pljevaljska koncesionara na šume, kao što tvrdi gospodin Šućur u izjavi Pljevaljskim novinama, pokušavajući da sa sebe skine odgovornost. Produženje ugovora mogla je da inicira Uprava za šume, četiri godine od dana potpisivanja ugovora sa koncesionarima. Međutim, to nije učinila. Posebno licemjerstvo gospodin Šućur pokazuje kada se brine za radna mjesta u drvnoj industriji, jer dok se gospodin Šućur pitao, najveći drvoprerađivači u Pljevljima, pa i Crnoj Gori, odlazili su u stečaj, a radnici na biro rada".