Мања слова Већа слова РСС


МПРР 

 МПРРМПРР


Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Пчеларство

11.10.2014.

Саопштење: Министарство пољопривреде у сарадњи са пчеларима покреће кампању за заштиту пелина од несавјесног брања

Саопштење: Министарство пољопривреде у сарадњи са пчеларима покреће кампању за заштиту пелина од несавјесног брања У циљу очувања природне популације црногорског пелина, која је посљедњих година угрожена масовним и несавјесним брањем, Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са произвођачима, у првом реду пчеларима, покреће кампању за заштиту ове љековите самоникле биљке. Циљ кампање је подстицање плантажног узгоја пелина и његове прераде у Црној Гори, како би се створили услови за стварање додате вриједности у земљи и извоз пелина.

07.10.2014.

Прилог о студијској посјети црногорских пчелара Баварској (Агросазнање)

У првој емисији јесењег циклуса "Агросазнања" (ТВЦГ) емитован је прилог о студијској посјети црногорских пчелара Баварској. У организацији Министарства пољопривреде и руралног развоја и Савеза пчеларских организација, око 50 пчелара боравило је крајем августа у тој њемачкој покрајини, гдје су имали прилику да посјете државни Институт за мед, огледне станице, газдинства колега из Баварске, погон за прераду и паковање меда.

26.09.2014.

Саопштење: На манифестацији „Подгорички дани меда“ производе представило 80 излагача

Саопштење: На манифестацији „Подгорички дани меда“ производе представило 80 излагача

Подгорички дани меда окупили су данас на Тргу Републике око 80 излагача меда, разних пчелињих производа и опреме. Прије 20 година ова манифестација организована је први пут с циљем да се промовишу црногорски пчелари и домаћи мед као здрава храна и лијек. Данас, чини се, да је тај циљ у доброј мјери постигнут, јер су црногорски пчелари препознати као вриједни, најбоље организовани и амбициозни, а њихов мед као домаћи производ у који потрошачи имају велико повјерење. Пред пчеларима су сада нови изазови: унапређење производње и брендирање домаћег меда, како би овај црногорски производ постао препознатљивији на домаћем тржишту и имао веће шансе за извоз.

05.09.2014.

Саопштење: Помоћник министра за рурални развој Дарко Коњевић у Пљевљима отворио В Регионалну изложбу меда, пчелињих производа и пчеларске опреме

Саопштење: Помоћник министра за рурални развој Дарко Коњевић у Пљевљима отворио В Регионалну изложбу меда, пчелињих производа и пчеларске опреме

Да пчеларство у Црној Гори све више добија на значају и представља област пољопривреде која брзо иде у правцу унапређења, потврдила је и пета Регионална изложба меда, пчелињих производа и пчеларске опреме која је данас одржана у Пљевљима. Изложба, под покровитељством Министарства пољопривреде и руралног развоја и организацији Секретаријата за привреду општине Пљевља, окупила је 51 излагача из Црне Горе.

25.08.2014.

Сапштење: За црногорске пчеларе значајна искуства са студијске посјете Баварској

Сапштење: За црногорске пчеларе значајна искуства са студијске посјете Баварској

Пчеларство засновано на научним истраживањима, у циљу добијања високог приноса квалитетног меда, а све више ради здравља пчела и одржавања бројности пчелињих друштава заслужних за опрашивање биљака, кључни су циљеви развоја овог сектора у земљама Европске уније. На који начин се то спроводи у пракси, имали су прилику да виде и црногорски пчелари приликом посјете Баварској.

18.08.2014.

Саопштење: Пчелари из Црне Горе отпутовали у студијску посјету Баварској

Аутобус са групом од око 50 црногорских пчелара данас је кренуо за Њемачку. Пчелари, чланови Савеза пчеларских организација Црне Горе, заједно са представницима Министарства пољопривреде и руралног развоја, боравиће неколико дана у студијској посјети Баварској. Планирана је посјета државном Институту за мед те њемачке покрајине, произвођачима меда и пчеларске опреме, као и предузећима за трговину медом и пчелињим производима.

14.08.2014.

У Даниловграду постављен камен темељац Куће меда

У Даниловграду постављен камен темељац Куће меда

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић поставио је данас у селу Грбе, општина Даниловград, камен темељац "Куће меда". "Кућа меда" омогућиће црногорским пчеларима даље унапрјеђење производње меда и пчелињих производа, створити услове за откуп, јединствено паковање и брендирање црногорског меда. Реализација једног од најзначајнијих пројеката Министарства пољопривреде, на организован начин окупиће, за сада, 2.300 породица које се у Црној Гори баве производњом меда.

14.08.2014.

Јавни конкурс за израду идејног рјешења визуелног идентитета пројекта “Кућа меда”

Министарство пољопривреде и руралног развоја позива заинтересоване агенције, дизајнере, појединце или групе аутора, да доставе понуду за израду идејног рјешења визуелног идентитета за пројекат “Кућа меда”, које укључује: логотип, етикету и амбалажу. Циљ конкурса је да пројекат “Кућа меда” добије јединствен визуелни идентитет и допринесе препознатљивости црногорског меда, који као висококвалитетни производ, заслужује јединствену, препознатљиву амбалажу и добро дизајниран визуелни идентитет који ће производу обезбиједити додату вриједност и неопходну препознатљивост.

13.08.2014.

Најава: Министар Ивановић у Даниловграду поставља камен темељац за Кућу меда

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић озваничиће сјутра, 14. августа, у 11,00х, почетак радова на изградњи Куће меда, на локацији Грбе у општини Даниловград.

12.07.2014.

Саопштење: На Цетињу одржана 18. по реду манифестација „Мирис липа и меда“

Саопштење: На Цетињу одржана 18. по реду манифестација „Мирис липа и меда“

Традиционална манифестација „Мирис липа и меда“ и ове године је, као и претходних 18, на Балшића пазару на Цетињу окупила велики број излагача меда и других пчелињих производа, као и пчеларске опреме из Црне Горе и окружења. Смотра коју сваке године на Петровдан организује наше најстарије пчеларско друштво „Цетиње“ и локална туристичка организација, привукла је велики број љубитеља пчеларења, здравих производа на бази меда, домаћих посјетилаца и туриста.