Мања слова Већа слова РСС


МПРР 

 МПРРМПРР


Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Пчеларство

11.07.2015.

Најава: Сјутра отварање "Куће меда"

Свечано отварање "Куће меда", једног од приоритетних и капиталних пројеката Владе Црне Горе, односно Министарства пољопривреде и руралног развоја, биће одржано сјутра, 12. јула, у мјесту Грбе, код Даниловграда. Отварање ће почети у 09,00х.

20.02.2015.

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја присуствовали часовима пчеларске школе у Андријевици

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја присуствовали часовима пчеларске школе у Андријевици

Пчеларство у Црној Гори све више добија на значају, а показатељ да има озбиљну перспективу, између осталог, је отварање прве пчеларске школе за најмлађе. Школу „Комска пчелица“ организовану у Андријевици тренутно похађа око 60 полазника, дјеце узраста од 13 до 17 година. Часовима, који се одржавају у просторији ОШ „Бајо Јојић“, присуствовао је и Генерални директор Директората за рурални развој Дарко Коњевић, са сарадницима, и том приликом се увјерио у велику заинтересованост најмлађих становника овог руралног подручја да се едукују и у будућности баве пчеларством.

15.12.2014.

Саопштење: Завршница пројекта "Пчела и мед" у ОШ „Максим Горки“ одржана у Подгорици

Саопштење: Завршница пројекта "Пчела и мед" у ОШ ���Максим Горки“ одржана у Подгорици

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић присуствовао је данас едукативном часу о пчеларству, који је одржан у ОШ „Максим Горки“, у оквиру пројекта „Пчела и мед“.

14.12.2014.

Најава: Министар Ивановић у ОШ „Максим Горки“ са пројектом „Пчела и мед“

Министар пољопривреде и руралног развоја проф. др Петар Ивановић присуствоваће сјутра, 15. децембра, едукативном часу о пчеларству, који се организује у ОШ „Максим Горки“, у оквиру пројекта „Пчела и мед“.

10.12.2014.

Саопштење: Пројекат "Пчела и мед" представљен и у Херцег Новом

Саопштење: Пројекат "Пчела и мед" представљен и у Херцег Новом

Пројекат „Пчела и мед“ који спроводи Министарство пољопривреде и руралног развоја и Савез пчеларских организација Црне Горе реализован је јуче и у Херцег Новом, у школи ОШ „Дашо Павичић“. Ученици четвртог разреда ове школе учили су о пчеларству, и своје виђење те пољопривредне дјелатности преточили у слике на дрвеним таблама. Њихови радови попунили су бројку од укупно 745 радова основаца, који ће бити изложени, најбољи награђени, а сви ће красити кошнице црногорских пчелара.

04.12.2014.

Саопштење: Пројекат "Пчела и мед" промовише се у свим општинама у Црној Гори

Саопштење: Пројекат "Пчела и мед" промовише се у свим општинама у Црној Гори

У циљу едукације најмлађе популације о пчеларству, сектору пољопривредне производње који у Црној Гори све више добија на значају, представници Министарства пољопривреде и руралног развоја и Савеза пчеларских организација Црне Горе реализују пројекат "Пчела и мед".

21.11.2014.

Министарство пољопривреде и руралног развоја и Савез пчеларских организација реализују пројекат „Пчела и мед“

Министарство пољопривреде и руралног развоја и Савез пчеларских организација  реализују пројекат „Пчела и мед“

Представници Министарства пољопривреде и руралног развоја и Савеза пчеларских организација Црне Горе кренули су у реализацију пројекта „Пчела и мед“, с циљем едукације најмлађе популације о пчеларству, сектору пољопривредне производње који у Црној Гори све више добија на значају. Данас су обишли основне школе „Махмут Лекић“ у Тузима, и „Милан Вукотић“ у Голубовцима, гдје су са ученицима четвртог разреда разговарали на тему п;еларства и подијелили дрвене табле на којма су дјеца одсликавала мотиве пчела и меда. Планиран је и обилазак других школа у свим црногорским општинама.

11.10.2014.

Саопштење: Министарство пољопривреде у сарадњи са пчеларима покреће кампању за заштиту пелина од несавјесног брања

Саопштење: Министарство пољопривреде у сарадњи са пчеларима покреће кампању за заштиту пелина од несавјесног брања

У циљу очувања природне популације црногорског пелина, која је посљедњих година угрожена масовним и несавјесним брањем, Министарство пољопривреде и руралног развоја у сарадњи са произвођачима, у првом реду пчеларима, покреће кампању за заштиту ове љековите самоникле биљке. Циљ кампање је подстицање плантажног узгоја пелина и његове прераде у Црној Гори, како би се створили услови за стварање додате вриједности у земљи и извоз пелина.

07.10.2014.

Прилог о студијској посјети црногорских пчелара Баварској (Агросазнање)

У првој емисији јесењег циклуса "Агросазнања" (ТВЦГ) емитован је прилог о студијској посјети црногорских пчелара Баварској. У организацији Министарства пољопривреде и руралног развоја и Савеза пчеларских организација, око 50 пчелара боравило је крајем августа у тој њемачкој покрајини, гдје су имали прилику да посјете државни Институт за мед, огледне станице, газдинства колега из Баварске, погон за прераду и паковање меда.

26.09.2014.

Саопштење: На манифестацији „Подгорички дани меда“ производе представило 80 излагача

Саопштење: На манифестацији „Подгорички дани меда“ производе представило 80 излагача

Подгорички дани меда окупили су данас на Тргу Републике око 80 излагача меда, разних пчелињих производа и опреме. Прије 20 година ова манифестација организована је први пут с циљем да се промовишу црногорски пчелари и домаћи мед као здрава храна и лијек. Данас, чини се, да је тај циљ у доброј мјери постигнут, јер су црногорски пчелари препознати као вриједни, најбоље организовани и амбициозни, а њихов мед као домаћи производ у који потрошачи имају велико повјерење. Пред пчеларима су сада нови изазови: унапређење производње и брендирање домаћег меда, како би овај црногорски производ постао препознатљивији на домаћем тржишту и имао веће шансе за извоз.